طالبان با تفسیر افراطی از دین تصویر وحشتناک از جایگاه زنان در دوره حکومت شان به نمایش گذاشتند، سطح زندهگی پائین، پامال شدن حقوق انسانی افراد و بازگشت به یک دوره سیاه قرون وسطایی از مشخصات بارز این دو…
-آیا تامین صلح در افغانستان امکان پذیر است؟- بلی! هرگاه تمام جوانب ذیدخل مطابق آرزوی های مردم کشور اراده قاطع داشته باشند، به استقرار حاکمیت اسلامی در افغانستان تن دهند و در برابر آرمان ها، باور ها و…
- آیا صلح در افغانستان ممکن است؟- بلی! صلح، در پرتو ارزش ها و آموزه های دین مقدس اسلام، احکامقانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان، منافع ملی و مصالح علیای کشور از خواست های بنیادینمردم و اولویت…
APW داده های دست اول را از طریق گروه روزنامه نگاران خود ، از سطح زیر بنایی جمع آوری می کند و اطلاعات به روز را در مورد 34 استان افغانستان ارائه می دهد. پروفایل های استان شامل اطلاعات عمیق در مورد استان ها به همراه داده های مربوط به گروه های مبارز فعال است. حوادث مهم امنیتی و کنترل سرزمینی. این نمایه ها همچنین عوامل محلی را که در شورش در سطح استان نقش دارند ، نشان می دهد.
معلومات در باره ولایت بغلان – شمال شرق افغانستان
معلومات عمومی (جغرافیه، موقعیت، اقوام و تاریخ گذشته) ولایت بغلان چگونه است؟
ولایت بغلان یکی از ولایت های مهم صنعتی و زراعتی بوده در شمال شرق کشور موقعیت دارد و موقعیت جغرافیایی در ٢٩ درجه و ٣١ دقیقه عرض البلدشمالی و در ٥٨ درجه و ٤٨دقیقه طول البلدشمالیواقع شده است.
بغلان در حدود 230 کیلومتری کابل و در امتداد شاهراه کابل – مزارشریف موقعیت دارد که 8 ولایت شمال را با مرکز افغانستان (کابل) وصل می سازد که از طرف شمال شرق به ولایات (پنجشیر، تخار و کندز) هم سرحد و از طرف غرب با ولایت های (سمنگان و بامیان) و از طرف جنوب به ولایت (پروان) قرار دارد.
سالنگ شمالى در محدودۀ بغلان و سالنگ جنوبى در ولایت پروان واقع بوده و اين دو ولايت را جدا نموده است.
ولایت بغلان دارای(1725.2)کیلومتر مربع تخمین شده و جمعیت آن حدود نزدیک به یک میلیون نفر می رسد و در این ولایت اقوام مختلف مانند (تاجیک، پشتون، هزاره، ازبیک، گجر، قزاق، مغل و پشه یی زندگی می کنند اما اکثر مردم آن را قوم تاجیک تشکیل می دهد.
شهر پلخمری مرکز ولایت بغلان است.
وضعیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی فعلی ولایت بغلان چگونه است؟
در ولایت بغلان به دلیل اینکه حضور احزاب سیاسی مختلف فعال است، وضعیت سیاسی جدی دارد که مهمترین احزاب (جمعیت، اسلامی، وحدت و جنبش) می باشند و سایر احزاب نیز هواداران خود را دارند.
گرچه ی در گذشته ها اختلافات سیاسی که حتا منجر به درگیرهای نظامی شده باشد، وجود داشته اما تاهنوز مشکلات جدی سیاسی در این ولایت وجود ندارد و هر حزب و جریان سیاسی به گونه منظم به فعالیت های شان اقدام می کنند.
ولایت بغلان از ولایت های صنعتی و اقتصادی بشمار می رود که فابریکات بزرگ سمنت غوری و قند بغلان در این ولایت فعال است که در وضعیت کاری و اقتصادی ولایت بغلان تاثیر مثبت داشته اما با آنهم بیشترین باشندگان این ولایت مشغول کارهای (زراعتی، مالداری و غریب کاری) می باشند.
باوجودی که در بخش های از ولایت بغلان تهدیدات بلند امنیتی هم چنان وجود دارد اما برای فعلا مشکلات جدی امنیتی در ولایت نیست و نیروهای امنیتی در حالت آماده باش در شهر پلخمری و ولسوالی ها و پوسته های امنیتی می باشند.
اشخاص مطرح سیاسی، خبرنگاران و فعالان مدنی در ولایت بغلان کی ها هستند؟
ذکریا ناصری رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بغلان
شیر محمد جهیش رییس تلویزیون تنویر
ذاکر نوری خبرنگار
محراب الدین ابراهیمی خبرنگار
واحد وحدت خبرنگار
رحیم آریا فعال مدنی
حفیظ ترکان استاد دانشگاه و فعال سیاسی
قومندان کفتر قوماندان محلی
صفدر حسینی عضو شورای ولایتی بغلان
بسم الله عطاش عضو شورای ولایتی بغلان
رویدادهای مهم امنیتی در سالیان گذشته در ولایت بغلان کدام ها اند؟
بغلان از ولایت های نسبتآ نا امن در شمال کشور است که در چند سال اخیر رویدادهای مهم امنیتی در ولایت بغلان صورت گرفته است که عمده ترین آن قرار ذیل می باشند.
سقوط ولسوالی دهنه غوری (این ولسوالی چهار سال به کنترول طالبان بود و سال گذشته دوباره نیروهای امنیتی پس گرفته اند) سال 1395 خورشیدی
سقوط ولسوالی تاله و برفک (این ولسوالی چند سال قبل به دست طالبان سقوط کرد اما دوباره پس از چند روز نیروهای امنیتی پس گرفته اند) سال 1397 خورشیدی
حملات گسترده طالبان همواره در شاهراه بغلان – کندز (طالبان چندین بار در مسیر شاهراه بغلان – کندز در منطقه جر خشک و چهارشنبه تپه حملات گسترده را انجام دادند) سال 1397 خورشیدی
حملات گسترده طالبان همواره در شاهراه بغلان – سمنگان (طالبان چندین بار در مسیر شاهراه بغلان – سمنگان در منطقه چشمه شیر و شهر پلخمری حملات وسیع را انجام دادند) سال 1398 خورشیدی
حملات گسترده چندین بار بالای شهر پلخمری (طالبان چندین بار بالای پوسته های امنیتی در اطراف شهر پلخمری حمله کردند که قصد آن تصرف شهر بودند اما موفق نشدند) سال 1398 خورشیدی
در ولایت بغلان حاکمیت دولت و حاکمیت طالبان چگونه است؟
با درنظرداشت که وضعیت امنیتی در ولایت بغلان نشان می دهد حدود 50 درصد خاک و جغرافیای بغلان در کنترول دولت و 50 درصد هم چنان در کنترول طالبان است اما این تغییر پذیر است چون طالبان در تحرکات می باشند و نیز عملیات های نظامی تصفیوی هم چنان هر ازگاهی راه اندازی می شود.
بغلان در مرکز ولایت های شمال و شمال شرق کشور موقعیت دارد که شاهراه بزرگ (بغلان – کندز و بغلان – مزارشریف) در مربوطات ولایت بغلان شاهد نا امنی ها و درگیرهای مسلحانه میان طالبان و نیروهای امنیتی بوده است.
گرچه همواره نیروهای امنیتی در اطراف این شاهراه مستقر هستند و پوسته های امنیتی افراز کرده اند اما با انهم طالبان حضور فعال دارند و هر ازگاهی حتا چیک پایینت در مسیر این شاهراه ایجاد می کنند و دست به تلاشی ها و بازررسی می زنند.
براساس گزارش های همواره منتشر می شود وضعیت امنیتی بغلان را همین شاهراه ها نا امن هم دچار مشکل ساخته و این ولایت از این بابت با تهدیدات بلند امنیتی مواجه است.
ولایت بغلان چند ولسوالی دارد و کدام ولسوالی ها نا امن اند؟
ولایت بغلان دارای 14 ولسوالی می باشد که مرکز آن شهر پلخمری است که ولسوالی های این ولایت شامل (بغلان مرکزی، خنجان، دوشی، بنو، ده صلاح، پلحصار، جلگه، خوست، فرنگ، گذرگاه نور، نهرین، بورکه، دهنه غوری، تاله و برفک) می باشند.
از جمله ی 14 ولسوالی ولایت بغلان هیچ یکی از آن به کنترول کامل طالبان قرار ندارند اما ولسوالی های ( بغلان مرکزی، نهرین، بورکه، دهنه غوری و بخش های از حومه های شهر پلخمری) تهدیدات بلند دارد و طالبان حضور دارند و ولسوالی های (خوست فرنگ، گذرگاه، خنجان و دوشی) تهدیدات پایین دارند.
عوامل مهم منطقهیی جنگ در ولایت بغلان چی است؟
همانطور که گفته شد بغلان از ولایت های درجه دوم است و ولایت های شمال و شمال شرق کشور را با مرکز وصل می سازد عوامل مختلف در جنگ این ولایت نقش دارد.
هم سرحد بودن و مرکزیت (بغلان ولایت های شمال و شمال شرق کشور را با مرکز وصل می سازد به همین دلیل طالبان علاقه دارد تا کنترول این ولایت را بدست داشته باشند و شاهراه های راه مواصلاتی 8 ولایت می شود به کنترول بیگیرند.)
ولایت صنعتی و تجارتی ( بغلان از ولایت های صنعتی کشور بحساب می آید که بزرگترین فابریکه سمنت را بنام سمنت غوری و فابریکه قند بغلان دارد که طالبان می خواهد از آن منفعت ببرند)
کوهستانی و استراتیژیک بودن (بغلان ولایت کوهستانی هم است و از نگاه موقعیت استراتیژیک است که اگر طالبان بالای های بخش آن کنترول داشته باشند به راحتی می توانند به سایر ولایت دسترسی و کنترول پیدا کنند)
رویدادهای مهم امنیتی بعد از امضای تفاهم نامه میان امریکا و طالبان در ولایت کدام ها اند؟
پس از امضای تفاهم نامه صلح افغانستان میان طالبان و نیروهای امنیتی رویدادهای مختلف صورت گرفته است که عمده ترین آن قرار ذیل می باشند.
نیروهای امنیتی قاری خالد یکی از اعضای کلیدی طالبان که مسوولیت رهبری 50 طالب را در ولایت بغلان داشت، دستگیر شد. (17 ثور سال 1399 خورشیدی)
یک گروپ 15 نفری طالبان در ولسوالی تاله و برفک ولایت بغلانن به قوماندانی محمد زمان از جنگ دست کشیده و به پروسه صلح پیوستند (31 ثور سال 1399 خورشیدی)
سطح فعالیت خدمات عامه (مراکز صحی و مراکز تعلیمی) چگونه است؟
در ولایت بغلان نزدیک به 600 باب مکتب و دارلعلوم دخترانه و پسرانه فعال بوده است که برای 340 هزار شاگرد (حدود 40 درصد دختران تشکیل می دهند) فراهم کرده است که حدود 50 باب آن در ساحه ی تحت کنترول طالبان است اما هیچ گونه مشکل وجود ندارد و باز می باشد.
در ولایت بلخ بیش از 90 مرکز صحی وجود دارد که اکثریت آنان در مناطق دور افتاده و ولسوالی های این ولایت می باشند که تعداد از آنان در ساحه تحت کنترول طالبان نیز قرار دارد اما خدمات صحی را برای مردم ارائه می کنند.
مراکز صحی و تعلیمی در ولایت بغلان وضعیت نسبتآ بهتر دارد که حتا در ساحات تحت کنترول طالبان هم خدمات برای مردم ارائه می کنند و به دلیل مشکلات امنیتی تاهنوز کدام مراکز صحی و یا هم تعلیمی که مسدود باشد، گزارش نشده است.
گروه های فعال مسلح (طالبان، داعش، القاعده و غیره …) کدام ها اند؟
در ولایت بغلان گروهای مسلح زیادی فعالیت می کرد مانند گروه های (القاعده، جندالله، طالبان و افراد مسلح غیر مسوول) اما حالا گروه طالبان و افراد مسلح غیر مسوول حضور دارند که طالبان در برابر دولت افغانستان می جنگند اما افراد مسلح غیر مسوول در برابر طالبان نمی جنگند ولی سلاح در نزد شان است و وابسته به افراد قدرتمند دولتی و غیر دولتی و احزاب سیاسی می باشند.
افراد و احزاب سیاسی که از افراد مسلح غیر مسوول حمایت می کنند بخاطر منفعت های شخصی شان استفاده می کنند تا در مسایل مختلف از جمله موضوعات سیاسی قوه قهریه و قوه فشار بالای مردم و یا هم حتا حکومت محلی باشد.
APW داده های دست اول را از طریق گروه روزنامه نگاران خود ، از سطح زیر بنایی جمع آوری می کند و اطلاعات به روز را در مورد 34 استان افغانستان ارائه می دهد. پروفایل های استان شامل اطلاعات عمیق در مورد استان ها به همراه داده های مربوط به گروه های مبارز فعال است. حوادث مهم امنیتی و کنترل سرزمینی. این نمایه ها همچنین عوامل محلی را که در شورش در سطح استان نقش دارند ، نشان می دهد.
معلومات در باره ولایت تخار – شمال شرق افغانستان
معلومات عمومی (جغرافیه، موقعیت، اقوام و تاریخ گذشته) در ولایت تخار چگونه است؟
ولایت تخار از جمله ی ولایات زراعتی و سرسبز در شمال شرق کشور بوده که در 400 کیلومتری کابل و به طرف شمال شرق با ولایت (بدخشان) به طرف غرب با ولایت (کندز) به طرف جنوب با ولایت (بغلان) و به طرف شمال با کشور تاجیکستان موقعیت دارد.
مساحت تخار بیش از 124 هزار کیلومتر تخمین زده شده است که براساس آمار تخمینی حدود یک میلیون و نیم میلیون نفر می باشد که اقوام مختلف مانند (ازبیک، تاجیک، پشتون و هزاره) زندگی می کنند که بیشترین ساکنین این ولایت را ازبیک ها تشکیل می دهد.
جغرافیه نگاران یونانی (استرابون) و (بطلیموس) در آثار شان در تقریباً ۲۳۰۰ سال قبل از امروز از اسکندریهٔ آمو دریا یا اسکندریهٔ اوکسیانا خبر داده بودند. اما تا این اواخر معلوم نبود که این شهر افسانوی اسکندر مقدونی درخاک کدام یک از کشورهای آسیا مدفون و گمنام مانده است.
سال ها بود که باستانشناسان و مورخین جهان بخصوص اروپایی ها به جستجوی رد پای سپاهیان اسکندر در شرق بر آمده بودند. تا اینکه راز بزرگی برملا شد و شهر معمایی اسکندر در شرق یا همان اسکندریهٔ آمودریا در ناحیه شمال شرق افغانستان (تخار) امروزی از زیرگرد قرون متمادی نمایان گردید که با کشف آن معماهای زیاد تاریخی و باستان شناسی حل و پرتو جدیدی بر زوایای تاریک تاریخ میهن معمر و مدنیت پرورما – افغانستان عزیز افگنده شد.
ساحهٔ باستانی (اسکندریهٔ آمودریا) در قریه کوچکی که به نام آی خانم شهرت دارد واقع گردیده که در ارتباط به آن باستان شناسان مربوط نام آن شهر یونان و باختری یا آن اسکندریه آمو دریا را- آی خانم- یعنی ساحهٔ باستانی آی خانم گذاشتند.
مردم محل از قدیم بقایای ساختمان های تاریخی برج و پاره و اشکال دیگر هندسی معماری فرورفته در خاک و گل را در رأس دلتای متشکله از تقاطع دو دریای آمو و کوکچه می شناختند که در ارتباط به آن افسانه ها و قصه های جالبی نسل به نسل زبان به زبان در میان آن ها انتقال یافته بود که همه و همه قدامت و اهمیت تاریخی این مخروبهٔ متروک را حکایت می نمود.
ساحهٔ تاریخی آی خانم در ولسوالی دشت قلعه در تقاطع دو دریای آمو و کوکچه موقعیت دارد. آی خانم، ملکهٔ دوران یونان باختر بود که در منطقه سلطنت میکرد.
شهر تالقان مرکز ولایت تخار است.
وضعیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی فعلی در ولایت تخار چگونه است؟
در ولایت تخار احزاب مختلف فعالیت های کم و بیش دارد اما حزب جنبش و حزب جمعیت از دو حزب قدرتمند در این ولایت گفته می شود که همواره کوشش می کنند تا قدرت نمایی کنند.
در سال های نخست دوران حکومت جدید این دو حزب میان شان اختلافات بسیار وسیع داشته اند که وضعیت سیاسی را در این ولایت با مشکلات مواجه ساخته بود اما حالا این اختلاف حل شده است.
اکثریت مردم و نهادهای غیر دولتی از حکومت محلی حمایت و پشتیبانی می کنند اما اگر تصمیم گیرهای حکومت مطابق میل احزاب سیاسی بخصوص جنبش و جمعیت نباشد، بازهم چالش سازد.
گرچه ولایت تخار بندر تجارتی آی خانم (سرحد مشترک میان تخار و تاجیکستان) و دریا آمو و کوکچه در این ولایت موقعیت دارد که روی وضعیت اقتصادی ولایت تخار تاثیر می گذارد اما اگر سرمایه گذاری درست شود.
فعلا حکومت افغانستان جز استحکامات و تدابیر برای حفاظت از این دریا ها دیگر کارهای بنیادی مانند بندر آب گردان و یا هم پروژه های دیگر که بالای اقتصاد مردم تاثیر بگذارد انجام نداده است.
چون مردم زراعت پیشه و مالدار هستند که اگر این کار و بار شان خوب باشد وضعیت اقتصادی انان نیز خوب می باشد اما اگر فعالیت های زراعتی و مالداری کاهش پیدا کند وضعیت اقتصادی آنان هم با رکود مواجه می شود.
در تخار فابریکات کلان که بتواند زمینه کار را برای زیادی از مردم فراهم کند و هم چنان در تولیدات وطن تاثیرات مثبت و چشم گیری داشته باشد وجود ندارد.
وضعیت امنیتی در ولایت تخار نسبت به سایر ولایت های شمال شرق بهتر است اما بازهم تهدیدات امنیتی در شماری از ولسوالی های این ولایت وجود دارد و این امر سبب نگرانی مردم هم چنان شده است.
اشخاص مطرح سیاسی، خبرنگاران و فعالان مدنی در ولایت تخار کی ها اند؟
عرفان بزرگر خبرنگار
شفیق پویا خبرنگار
سید وحیدالله حقیق فعال مدنی
عبدالصمد حکیمی فعال مدنی
فضل الله مجددی فعال سیاسی
نصرت الله فتح استاد دانشگاه و فعال سیاسی
وفی الله رحمانی رییس شورای ولایتی تخار
محمد حسین حنیف عضو شورای ولایتی تخار
محمد اعظیم افضلی عضو شورای ولایتی تخار
خلیل اسیر سخنگوی قوماندانی امنیه ولایت تخار
رویدادهای مهم امنیتی در سالیان گذشته در ولایت تخار کدام ها اند؟
در حالی که تخار از ولایت های نسبتآ امن در شمال شرق کشور بحساب می آید اما با انهم برخی از رویدادهای مهم امنیتی در سالیان گذشته صورت گرفته است.
انفجار در یک کمپاین انتخاباتی (در کمپاین انتخاباتی نظیفه یوسفی بیک در ولسوالی رستاق ولایت تخار بیش از 15 نفر کشته و 35 نفر ملکی زخمی شدند) سال 1397 خورشیدی
تصرف بندر آی خانم (بندر تجارتی آی خانم در ولسوالی دشت قلعه ولایت تخار قرار دارد که طالبان در یک حمله تهاجمی این بندر را تصرف کردند) سال 1397 خورشیدی
سقوط دو ولسوالی (طالبان در حمله ی تهاجمی ولسوالی های ینگی قلعه و درقد ولایت تخار را تصرف کرده و کنترول آن را بدست گرفتند) سال 1398 خورشیدی
حاکمیت دولت و حاکمیت طالبان در ولایت تخار چگونه می باشد؟
ولایت تخار از ولایت های نسبتآ آرام در شمال شرق کشور به حساب می آید اما بازهم درگیرهای نظامی و جنگ میان طالبان و گروه طالبان صورت می گیرد.
در این ولایت 16 ولسوالی و شهر تالقان قرار دارد که از میان 6 ولسوالی آن تحت تهدیدات بلند امنیتی قرار دارد و سایر ولسوالی ها مشکلات زیادی امنیتی ندارد اما گاهی اوقات طالبان تحرکات خفیف را در بخش های از این ولسوالی هم چنان انجام می دهد.
گفته شده است که بیش از 70 درصد خاک ولایت تخار در کنترول دولت و بیش از 30 درصد آن در کنترول گروه طالبان می باشد اما این وضعیت تغییر پذیر است.
ولایت تخار چند ولسوالی دارد و ولسوالی های نا امن آن کدام ها اند؟ولایت تخار دارای 16 ولسوالی می باشند که این ولسوالی ها شامل (ورسج، فرخار، کلفگان، خواجه غار، خواجه بهاوالدین، بهارک، هزار سمچ، دشت قلعه، ینگی قلعه، چاه آب، رستاق، بنگی، اشکمش، چال، نمک آب و درقد) می باشند.از جمله ی 16 ولسوالی ولایت تخار ولسوالی های (بهارک، خواجه غار، خواجه بهاوالدین، دشت قلعه، ینگی قلعه، چاه آب و اشکمش) تهدیدات بلند امنیتی دارد که طالبان در بخش های از آنان فعالیت گسترده و وسیع دارند و هر ازگاهی با نیروهای امنیتی درگیر می شوند.
عوامل مهم منطقهیی جنگ در ولایت تخار چی است؟
گرچی ولایت تخار از ولایت های درجه دوم در شمال شرق کشور است اما با آنهم به دلیل مختلف جنگ در این ولایت جریان دارد که عمده ترین آن قرار ذیل اند.
قاچاق مواد مخدر (تخار موقعیت خوبی برای وصل ولایت های مختلف در شمال شرق دارد از این رو طالبان می خواهند که قاچاق مواد مخدر را نیز انجام دهند که بیشتر آن از ساحه ماورای کوکچه صورت می گیرد.)
جمع آوری حشر و ذکات (بیشتر مردم ولایت تخار زراعت پیشه و مالدار هستند و طالبان از اینطریق حشر و ذکات جمع آوری می کنند و افراد شان را تمویل می نمایند.)
موقعیت جغرافیایی و استراتیژیک (تخار سرحد مشترک با کشور تاجیکستان و نیز ولایت های شمال شرق و شاهراه عمومی دارد که این مسئله هم به علاقه طالبان برای جنگ گفته شده است.)
موجودیت بندر تجارتی (بندر تجارتی آی خانم در ولسوالی دشت قلعه ولایت تخار وجود دارد که افغانستان را با تاجیکستان وصل می سازد از این رو طالبان تلاش می کنند که کنترول این بندر را نیز بدست داشته باشند)
رویدادهای امنیتی بعد از امضای تفاهم نامه میان امریکا و طالبان در ولایت تخار کدام ها اند؟
پس از امضای تفاهم صلح افغانستان میان امریکا و طالبان رویدادهای مهم امنیتی در ولایت تخار صورت گرفته است که برخی آنان قرار ذیل اند.
عملیات مشترک نیروهای امنیتی و دفاعی در بخش های از ولسوالی نمک آب ولایت تخار بالای یک پایگاه نظامی طالبان انجام شده است که ملا شریف قوماندان طالبان با 2 نفر از محافظ اش کشته و 4 طالب دیگر زخمی شدند. (2 ثور سال 1399 خورشیدی)
دفتر مطبوعاتی قوماندانی امنیه ولایت کندز در خبرنامه ای اعلام کرد که طالبان بالای پوسته های امنیتی پولیس محلی حمله کردند که با مقاومت نیروهای امنیتی در حالت دفاع فعال قرار گرفته اند که در نتیجه ی درگیری 4 پولیس محلی جان باخته و 4 پولیس محلی دیگر زخمی شدند و هم چنان 3 طالب کشته و 2 طالب دیگر در این رویداد زخم برداشته اند. (24 ثور سال 1399 خورشیدی)
پس از اینکه طالبان حملات تهاجمی شان را بالای بخشهای از قریه مشتاق ولسوالی فرخار ولایت تخار برای جمع آوری حشر و ذکات انجام دادند؛ نیروهای امنیتی عملیات نظامی مشترک را آغاز کردند. سید معراج الدین سادات قوماندان امنیه ولایت تخار میگوید که در جریان این عملیات ۱۵ طالب کشته، ۵ طالب دیگر زخمی و ۶ طالب اسیر شدند و هم چنان در این عملیات به نیروهای امنیتی تلفات وارد نشده است. (23 جوزا سال 1399 خورشیدی)
سطح فعالیت خدمات عامه (مراکز درمانی و مراکز تعلیمی) در ولایت تخار چگونه است؟
در ولایت تخار بیش از 600 باب مکتب وجود دارد که در آن بیش از 340 هزار شاگرد (40 درصد آنان را دختران تشکیل می دهند) مشغشول آموزش هستند که برخی از این مکاتب در ساحات طالبان هم چنان وجود دارد اما تاهنوز طالبان مانع جدی آن نشده است.
گرچی مشکلات دیگر در برابر ارائه خدمات تعلیمی و آموزشی در ولایت تخار وجود دارد اما با آنهم وضعیت معارف در این ولایت بهتر است و تعلیمات به گونه منظم پیش می رود.
تاهنوز گزارش از بسته بودن مکاتب در ولایت تخار منتشر نشده است که به دلیل مشکلات امنیتی مسدود بوده باشد.
در ولایت تخار نزدیک به 80 مرکز صحی وجود دارد که برخی از آنان در ساحات قرار دارد که مورد تهدیدات بلند امنیتی می باشد اما به گونه منظم به فعالیت های شان ادامه می دهد.
گرچه وضعیت صحی در این ولایت بهتر است اما بازهم برخی از گزارشات وجود دارد که تعدادی ازداکتران و کارمندان صحی توسط طالبان در سال های گذشته ربوده شده است اما حالا وضعیت ارائه خدمات صحی در این ولایت نسبت به سال های گذشته بهتر شده است.
گروه های فعال مسلح (طالبان، داعش، القاعده و غیره …) در تخار کدام ها اند؟
در ولایت تخار در سال های گذشته گروه های مختلف در برابر دولت افغانستان می جنگیدند اما حالا تنها طالبان در این ولایت فعال است و دست به فعالیت علیه دولت می زنند.
اما افراد مسلح غیر مسوول که وابسته به گروه ها و احزاب سیاسی می باشند نیز وجود دارد که از آنان افراد قدرتمند، با نفوذ محلی و جریان های سیاسی برای اهداف مشخص و منفعت شان استفاده می کنند ولی این گروه ها علیه دولت نمی جنگند.
معلومات در باره ولایت بدخشان – شمال شرق افغانستان
معلومات عمومی ولایت بدخشان مانند (جغرافیه، موقعیت، اقوام و تاریخ گذشته) چگونه است؟
بدخشان در زون شمال شرق کشور قرار دارد که یکی از ولایت های کوهستانی می باشد و با تاجیکستان، پاکستان و چین مرز مشترک دارد و از حیث موقعیت جغرافیوی بین خطوط طول البلد شرقی 70 درجه چهار دقیقه و سی ثانیه و عرض البلد شمالی 36 درجه و 50 دقیقه و 16 ثانیه واقع است.
بدخشان در 470 کیلومتری کابل واقع است از جنوب به ولایات (کنر، لغمان و کاپیسا) و از غرب به ولایت (تخار) محدود می گردد که مساحت این ولایت بیش از 470 هزار کیلومتر مربع بوده و از سطح بحر 1800 متر ارتفاع دارد و نفوس تخمینی آن یک میلیون و 400 هزار نفر می رسد.
اکثریت باشندگان این ولایت را تاجیک تشکیل می دهد اما سایر اقوام (پشتون، ازبیک و هزاره) نیز در بخش های از این ولایت زندگی می کنند و اکثریت باشندگان بدخشان به زبان فارسی حرف می زنند اما برخی مردم آن به زبان (پامیری، شغنی و حتا در سرحد چین مردم بدخشان چینایی) هم تکلم می کنند.
در سال 1895 به موجب توافقاتی که میان بریتانیا و روسیه در لندن صورت گرفت بدخشان میان افغانستان و امارت بخار تقسیم شد و بر پایه این توافق بدخشان کوهستانی تابع بخارا باقی ماند و سرزمین های جنوبی مسیر آمور دریا به افغانستان که حالا ولایت بدخشان است، پیوست.
در سال 1896 یک بخش از این منطقه بنام بدخشان با مرکزیت شهر خاروغ به روسیه تعلق گرفت و به بخش دوم با مرکزیت شهر فیض آباد به افغانستان پیوست. روسیه و انگلیس، آمور دریا را به عنوان سرحد طبیعی پذیرفتند پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بدخشان شمالی به عنوان بخشی از کشور تاجیکستان تعیین شد.
حالا هم افغانستان به نام بدخشان ولایت دارد و هم تاجیکستان بنام بدخشان ولایت دارد که این هر دو سرحد مشترک میان دو کشور را تشکیل می دهند.
شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان است.
وضعیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی ولایت بدخشان چگونه است؟
در ولایت بدخشان هواداران احزاب (جمعیت، اسلامی، جنبش و سایر احزاب) وجود دارند که فعالیت های سیاسی می کنند اما آنان مشکلات جدی سیاسی ندارند ولی تلاش می کنند که هر گروه از احزاب در قدرت محلی نقش داشته باشند و تصمیم گیرنده باشند.
باوجودی که معادن زیادی از سنگ های قیمیتی وجود دارد اما بیشترین باشندگان این ولایت غریب کار و فقیر هستند که مشغول کارهای (زراعتی، مالداری و زمین داری) می باشند اما چندین شرکت های تولیدی در این ولایت فعال است.
به دلیل این که معادن در ولایت بدخشان اکثرآ غیر قانونی استخراج می شود، آنچنانی این معادن با زندگی و وضعیت اقتصادی مردم تاثیر مثبت نداشته و تنها همان گروه ها که کنترول معادن را دارند بیشتر استفاده کرده و بخش دیگر که مربوط به دولت است، عواید آن به دولت داده می شود.
وضعیت امنیتی در شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان نسبتآ بهتر است اما در برخی از ولسوالی ها در چند ماه اخیر تحرکات طالبان وجود داشته است. در ولایت بدخشان علاوه بر قرارگاه قوماندانی امنیه، ریاست امنیت ملی فعالیت دارند بلکه قرارگاه یک بخش از قوماندانی قول اردوی 217 پامیر نیز در این ولایت در کنار سایر نیروهای امنیتی و دفاع فعال است.
اشخاص مطرح سیاسی، خبرنگاران و فعالان مدنی کی ها هستند؟
سمیع الله سیحون خبرنگار
ناظم قاسمی خبرنگار
عبدالبصیر حقجو فعال مدنی
عبدالبصیر وثیق فعال مدنی
لینا شیرزاد فعال حقوق زن
رییس امور زنان ولایت بدخشان و فعال حقوق زن
عبدالله ناجی نظری عضو شورای ولایتی بدخشان و فعال سیاسی
احمد بشیر صمیم رییس شورای ولایتی بدخشان و فعال سیاسی
نیک محمد نظری سخنگوی والی ولایت بدخشان
ثناالله روحانی سخنگوی قوماندانی امنیه ولایت بدخشان
رویدادهای مهم امنیتی در سالیان گذشته کدام ها اند؟
در سال های گذشته رویدادهای مختلف امنیتی در ولایت بدخشان در شمال کشور صورت گرفته است که عمده ترین آنان قرار ذیل می باشند.
سقوط ولسوالی یمگان (طالبان بالای بخش های از ولایت بدخشان حمله کردند که در این حمله تلفات زیادی به نیروهای امنیتی وارد شد و این ولسوالی بدست طالبان سقوط کرد) سال 1394 خورشیدی
سقوط ولسوالی کوهستان (طالبان در حمله ی تهاجمی مرکز ولسوالی کوهستان را تصرف کرده و کنترول این ولسوالی را به دست گرفتند) سال 1397 خورشیدی
پس گیری ولسوالی ورودج ولایت بدخشان (پس از 5 سال نیروهای امنیتی در نتیجه ی عملیات نظامی ولسوالی ورودج از نزد طالبان پس گرفتند) سال 1398 خورشیدی
حاکمیت دولت و حاکمیت طالبان در ولایت بدخشان چگونه است؟
در ولایت بدخشان از جمله ی 28 ولسوالی و واحد اداری تنها یک ولسوالی بنام (یمگان) به کنترول طالبان بوده اما در بخش های دیگر ولسوالی ها حضور غیر دایمی دارند که براساس آن حاکمیت دولت در ولایت بدخشان بیشستر از حاکمیت طالبان است.
شاهراه بدخشان با سایر ولایت های شمال شرق کشور باز بوده و مشکل جدی امنیتی وجود ندارند اما با آنهم نگرانی های امنیتی در این مسیر است.
براساس فعالیت های طالبان و حضور آنان حدود 30 درصد خاک ولایت بدخشان در کنترول طالبان و 70 درصد خاک این ولایت در کنترول دولت است چون طالبان به جز از یمگان در سایر ولسوالی ها پایگاه مشخص امنیتی ندارند و تحرکات ان موقتی است.
بدخشان چند ولسوالی ها دارد و ولسوالی های تحت حاکمیت طالبان کدام ها اند؟
ولایت بدخشان براساس تقسیم بندی اداری 28 ولسوالی دارد که قرار ذیل می باشند (شهر فیض آباد، واخان، کشم، بهارک، جُرم، یفتل پايين، يفتل بالا، راغستان، ارگو، درایم، ارغنچخواه، نُسی، شُکی، ماهمی، اشکاشم، خاش، خواهان، کوفاب، کوهستان، کران و منجان، شهر بزرگ، شغنان، شهدا، تگاب، تیشکان، وردوج، یمگان، یاوان و زیباک، بهارک) است.
از جمله ی این ولسوالی ها (تنها ولسوالی یمگان در کنترول طالبان است و در مناطق دور افتاده ولسوالی های (ورودج، جرم، راغستان، کوهستان، تکاب یفتل بالا و پایین، خاش، واخان و خواهان) حضور دارند اما حضور آنان موقتی و غیر دایمی می باشد.
عوامل مهم منطقهیی جنگ در ولایت بدخشان کدام موارد است؟
بدخشان گرچه از نگاه جغرافیایی از بزرگترین ولایت های کشور بحساب می آید و ساحات صعب العبور نیز دارد اما با آنهم به این دلیل جنگ در این ولایت ادامه دارد.
موجودیت معادن (در ولایت بدخشان معادن زیادی طبیعی وجود دارد و طالبان همواره تلاش می کنند در این ولایت حضور داشته باشند و منابع طبیعی را در کنترول بیگیرند.
موجودیت جغرافیای خوب (از نگاه جغرافیا و موقعیت ولایت بدخشان زمینه فعالیت طالبان را فراهم کرده و طالبان می خواهند از این مناطق پایگاه ساخته و بالای سایر ولایت حملات انجام دهد.
همسرحد بودن (ولایت بدخشان با کشورهای تاجیکستان و چین هم سرحد است به احتمال زیاد طالبان می خواهند با حضور در این مناطق توجه جهانی و منطقوی را نیز کسب کند.
رویدادهای مهم امنیتی بعد از امضای تفاهم نامه میان امریکا و طالبان کدام ها اند؟
پس از امضای تفاهم نامه صلح افغانستان میان طالبان و امریکا بازهم رویدادهای مهم امنیتی در ولایت بدخشان صورت گرفته است که عمده ترین آن قرار ذیل اند.
پس از اینکه طالبان بالای ولسوالی خاش حملات شان را آغاز کردند نیروهای امنیتی در برابر آنان مقاومت نشان دادند و قوماندان مزاری خاشی یکی از قوماندانی نیروهای محلی که میخواست در جنگ با طالبان برود در مسیر راه در منطقه چشمه سفیدار مربوط ولسوالی خاش با ماین جاسازی شده طالبان برخورد میکند که در نتیجه انفجار این ماین قوماندان مزاری خاشی با ۱۳ نفر از افرادش جان باختند. (17 جوزا سال 1399 خورشیدی)
طالبان از چندین استقامت بالای ولسوالی نسی درواز حمله کردند که با مقاومت نیروهای امنیتی در حالت دفاع فعال قرار گرفته اند که در نتیجه ی درگیری 11 طالب بشمول مخدوم معراج قوماندان طالبان کشته و 8 تن دیگر انان بشمول جمعه خان ولسوال نام نهاد طالبان زخمی شدند و در این جریان این رویداد تلفات به نیروهای امنیتی وارد نشده است. (11 ثور سال 1399 خورشیدی)
یک کمین توسط افراد مسلح ناشناس در ساحه توت بلاغ ولسوالی ارگو ولایت بدخشان در مسیر راه مجیب نام قوماندان مسلح غیر مسوول اجرا شده است که در نتیجه ی آن مجیب قوماندان با 3 نفر از افرادش کشته شدند. به گفته ی آقای روحانی در این منطقه طالبان حضور ندارند و به احتمال زیاد این درگیری به دلیل خصومت های شخصی بوده است. (24 جوزا سال 1399 خورشیدی)
سطح فعالیت خدمات عامه (مراکز صحی و مرکز تعلیمی) چگونه است؟
در ولایت بدخشان بیش از 660 مکتب دولتی وجود دارد که در این مکاتب بیش از 350 هزار شاگرد توسط نزدیک به 12 هزار معلم تدریس می شوند که حدود 50 درصد شاگردان را دختران تشکیل می دهد، مشکلات جدی در برابر ارائه خدمات تعلیمی وجود ندارد اما کمبود معلمین مسلکی و کمبود ساختمان معیاری از عمده ترین مشکلات معارف بدخشان است. (حدود 30 درصد مکتب ساختمان دارند) و(حدود2 هزار معلم مسلکی نیاز دارد)
به دلیل اینکه اکثریت مناطق در ولسوالی های ولایت بدخشان کوهستانی می باشد، برای ارائه خدمات تعلیمی مشکلات بوجود می آید اما تاهنوز از بسته بودن و یا مسدود این مراکز گزارش ها وجود نداشته و به گونه منظم برای مردم این خدمات صورت می گیرد.
در ولایت بدخشان نزدیک به 150 مرکز صحی دارد که برخی از این مراکز در ساحات که طالبان حضور دارند، هم فعالیت می کنند اما تاهنوز گزارش از بسته بدون کدام مرکز صحی در این ولایت منتشر شده است پس به گونه منظم برای مردم خدمات صحی ارائه می کند.
اکثرآ خدمات صحی و تعلیمی در ولایت بدخشان منظم پیش می رود اما مشکلات دیگر وجود دارد که نگرانی را در میان مردم حتا در میان مقام های محلی بوجود آورده است که صعب العبور بودن مناطق می باشد که با مشکلات زیاد مواجه است.
بدخشان از ولایت های کوهستانی می باشد و بعضی از ساحات آن در مناطق وجود دارد که رفت و آمد به دلیل وضعیت آب و هوا با مشکل مواجه بوده و خدمات تعلیمی و بخصوص صحی در آن منطق با مشکلات مواجه بوده است.
گروه های فعال مسلح (طالبان، داعش، القاعده و غیره …) کدام ها اند؟
براساس گزارش های نهادهای امنیتی در ولایت بدخشان گروه های فعال مسلح (طالبان، القاعده و افراد مسلح غیر مسوول) می باشند اما تاهنوز داعش به گونه رسمی فعالیت را آغاز نکرده اما نشانه های از فعالیت این گروه و سربازگیر آنان وجود دارد و هم چنان افراد مسلح غیر مسوول وابسته به جریان های مختلف سیاسی و جهادهای سابق بوده است.
افراد مسلح غیر مسوول با دولت افغانستان در ولایت بدخشان نمی جنگند اما آنان از طرف قدرتمندان محلی، قوماندان جهانی و سایر احزاب و جریان های سیاسی که حمایت می شوند برای اهداف مشخص سیاسی و مالی مورد استفاده قرار می گیرند.
معلومات در باره ولایت بلخ – شمال افغانستان
معلومات عمومی (جغرافیه، موقعیت، اقوام و تاریخ گذشته) در ولایت بلخ چگونه است؟
ولایت بلخ از ولایات مهم و درجه اول در شمال کشوور است که در 29 درجه و 31 دقیقه عرض البلد شرق و 68 دقیقه طول البلد شمال قرار دارد که افغانستان را از طریق بندر تجارتی حیرتان با کشورهای ازبیکستان و از آن طریق به کشورهای آسیای میانه وصل می سازد.
ولایت بلخ در شرق با ولایات (کندز و سمنگان) در غرب با ولایت (جوزجان) در جنوب با ولایات (سرپل و سمنگان) هم سرحد می باشد که مساحت این ولایت براساس اداره احصاییه مرکزی (16480) کیلومتر مربع و براساس معلومات دفتر (UNFPA) (16186) کیلومتر عنوان شده است که 2.84 درصد مساحت تمام کشور را تشکیل می دهد.
نفوذ ولایت بلخ براساس معلومات ادارات محلی بلخ حدود 2 میلیون نفر گفته شده است که اقوام مختلف افغانستان (تاجیک، پشتون، هزاره، ازبیک، ایماق، بلوچ، عرب و سایر اقوام) زندگی می کنند اما تعداد قوم تاجیک نسبت به سایر اقوام آمار زیاد می باشد.
ولایت بلخ یکی از قدیمی ترین ولایات جمهوری اسلامی افغانستان میباشد که این سرزمین باستانی در متن های کهن بنام های (بخدی، بلیکا و باختر) نیز یاد شده است، به اساس پژوهش های باستان شناسی در مناطق کوهستانی و کنار رود و دریای بلخ آثار از قبیل آیینه برنجی، انگشتر، دست بند، اسلحه، قیزه اسب و نگین لاجوردین که مربوط به دوره ۲۰۰ الی ۹۰۰ قبل از میلادمیباشد، یافت گردیده است.
شهر مزارشریف مرکز ولایت بلخ است.
وضعیت سیاسی، اقتصادی و امنیتی فعلی در ولایت بلخ چگونه است؟
در ولایت بلخ احزاب مختلف سیاسی بخصوص (جمعیت، اسلامی، جنبش، وحدت، حرکت و سایر احزاب) حضور فعالانه داشته و در خیلی از تصمیم های سیاسی و امنیتی شریک می باشند و حکومت محلی (مقام ولایت بلخ و سایر ادارات) بدون مشوره و هماهنگی با این احزاب تصمیمات کلان ولایتی را گرفته نمی تواند و این احزاب می توانند در سهیم گیرهای مختلف نقش داشه باشند.
باوجوی که در برخی از ولسوالی های ولایت بلخ وضعیت امنیتی چندانی ندارد اما با انهم شهرمزارشریف و مراکز ولسوالی ها با مشکلات امنیتی مواجه نمی باشد و مردم می توانند به گونه عادی به زندگی روزمره شان ادامه بدهند ولی تهدیدات در ولسوالی های که ذکر شده است، وجود دارد.
ولایت بلخ مرکز ولایت های شمال کشور می باشد که شاهراه بزرگ که ولایت های (سرپل، جوزجان و فاریاب) را با شهرمزارشریف مرکز بلخ وصل می سازد هر ازگاهی شاهد درگیرهای نظامی و رویدادهای امنیتی میان طالبان و نیروهای امنیتی بوده است.
در ولایت بلخ یک فابریکه بزرگ بنام کود برق که مربوط به دولت می باشد وجود دارد اما سایر فابریکه های دولتی زیادی خصوصی در این ولایت فعالیت می کنند که زمینه کار و بار را برای شهروندان فراهم کرده و نیز در تولیدات سطح کشور نقش داشته است.
بلخ علاوه بر سایر تاثیر گذارها، یکی از ولایت های اقتصادی نیز به حساب می آید که بندر تجارتی حیرتان در این ولایت شامل آن می باشد و از طریق صادارات و واردات تجارتی و اقتصادی میان افغانستان و ازبیکستان و آسیای میانه صورت می گیرد.
اشخاص مطرح سیاسی، خبرنگاران و فعالان مدنی در ولایت بلخ کی ها اند؟
قاضی سید محمد سامع رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر
سید محمد یزدان پرست فعال مدنی و افراد دارای معلولیت
محمد افضل حدید رییس شورای ولایتی ولایت بلخ
سید عبدالله مسرور معاون شورای ولایتی بلخ
داکتر نجیب پیکان فعال سیاسی
حیات الله جواد فعال سیاسی
عارف موسوی خبرنگار
میرویس بیژن خبرنگار
فرزانه رحیمی فعال حقوق زن
شهلا حدید رییس امور زنان ولایت بلخ
رویدادهای مهم امنیتی در سالیان گذشته در ولایت بلخ چگونه بوده است؟
باوجودی که بلخ از ولایت های امن به حساب می آید اما هم چنان رویدادهای بزرگ امنیتی در این ولایت در سال های گذشته صورت گرفته است که عمده ترین آن قرار ذیل اند.
حمله تهاجمی بالای ساختمان ثارنوالی ولایت بلخ (طالبان بالای ساختمان ثارنوالی ولایت بلخ حمله کرده بودند که تلفات زیادی هم به دنبال داشت) سال 1394 خورشیدی
حمله موتر بمب در مقابل کنسولگری آلمان (این حمله از بزرگترین حملات در ولایت بلخ به حساب می آید که این امر سبب شد کنسولگری بسته شود) سال 1396 خورشیدی
تصرف ساختمان ولسوالی شورتپه توسط طالبان (طالبان ساختمان ولسوالی شورتپه و بخش های دیگر این ولسوالی را به کنترول در آورده بودند) سال 1398 خورشیدی
حاکمیت دولت و حاکمیت طالبان در ولایت بلخ چگونه می باشد؟
باوجودی که طالبان هیچ یکی از ولسوالی های ولایت بلخ را در کنترول ندارد اما در برخی از نقاط مختلف این ولایت حضور فعال دارند و هر ازگاهی با نیروهای امنیتی درگیر می شوند براساس تخمینی های که نهادهای دولتی و غیر دولتی داده اند حدود 70 درصد بلخ در کنترول دولت و 30 درصد در کنترول طالبان می باشد و اما این آمار نظر به زمان و شرایط تغییر می کند چون طالبان در حال تغییر موقعیت می باشند.
ولایت بلخ دارای چند ولسوالی می باشد و کدام ولسوالی ها نا امن است؟
ولایت بلخ 14 ولسوالی (نهرشاهی، دهدادی، بلخ، دولت آباد، چمتال، شولگر، چهاربولک، کشنده، زاری، چهارکنت، شورتپه، کلدار، مارمل و خلم) می باشد و نیز یک شهرک تجارتی بنام حیرتان دارد که یک واحد اداری رسمی حساب می شود.
از جمله ی 14 ولسوالی هیچ یکی از ولسوالی ها در کنترول طالبان نمی باشد اما برخی از ولسوالی های مانند (دولت آباد، بلخ، چمتال، چهاربولک، زاری و شولگره) طالبان حضور دارند و از ولسوالی های با تهدید طالبان بحساب می آید.
عوامل مهم منطقهیی جنگ در ولایت بلخ چی است؟
در حالی که بلخ از ولایت های استراتیژیک و مهم اقتصادی و تجارتی به حساب می اید و نیروهای مشترک امنیتی مستقر است اما با انهم به چند دلیل جنگ در این ولایت وجود دارد.
مرکزیت ولایت های شمال (اگر طالبان در بخش های از این ولایت حضور فعال داشته باشند می توانند تاثیر گذاری بالای 4 ولایت دیگر شمال نیز داشته باشند.)
اقتصادی و استراتیژیک بودن ولایت بلخ (چون ولایت بلخ یکی از ولایت های اقتصادی و استراتیژیک است و بندر تجارتی حیرتان در این ولایت است، طالبان تلاش می کنند تا در بخش های از این ولایت فعالیت شان را نشان بدهند)
مهم بودن ولایت بلخ از نگاه سیاسی (ولایت بلخ بستر مهم سیاسی بوده که نقش این ولایت در تصمیم گیرهای مرکزی وجود دارد از اینرو طالبان می خواهند که در این ولایت عرض اندام نموده و نشان دهد که در ولایت استراتیژیک بلخ حضور دارند.)
رویدادهای مهم امنیتی بعد از امضای تفاهم نامه میان امریکا و طالبان کدام ها اند؟
پس از امضای تفاهم نامه ی صلح افغانستان میان طالبان و امریکا رویدادهای امنیتی در ولایت بلخ نیز صورت گرفته است که عمده ترین آن قرار ذیل می باشد.
طالبان بالای پوسته های امنیتی در مربوطات ولسوالی دولت آباد حمله کردند که نیروهای امنیتی در مقاومت حالت دفاع فعال قرار گرفته و حملات طالبان را دفع کردند که در نتیجه آن حمیدالله مشهور به سدیس معاون ولسوال طالبان باری ولسوالی دولت آباد و غنی سر گروپ طالبان با 12 طالب کشته و مولوی نور محمد یک قوماندان طالبان با 4 تن دیگر زخمی شدند. (19 حوت سال 1399 خورشیدی)
طالبان بالای پوسته های امنیتی در مرکز ولسوالی زارع حمله کرده بودند که در نتیجه ی آن 14 نیرو امنیتی جان باخته و 22 نیرو دیگر زخمی شدند و آمار تلفات طالبان مشخص نشده بود. (13 ثور سال 1399 خورشیدی)
موتر حامل قاری محمد ابراهیم ایلیار ولسوال ولسوالی شورتپه این ولایت یا یک ماین جاسازی شده طالبان برخورد کرده است که در نتیجهی این رویداد مجموعآ ۵ نفر (قاری ابراهیم ولسوال شورتپه، معاون شریف قوماندان خیزش مردمیو ۳ سرباز خیزشهای مردمی) کشته شدند. (20 جوزا سال 1399 خورشیدی)
سطح فعالیت خدمات عامه (مراکز صحی و مرکز تعلیمی) در ولایت بلخ چگونه است؟
گرچه مشکلات امنیتی در ولایت بلخ وجود دارد اما مشکلات عمده ی برای ارائه خدمات صحی و تعلیمی در این ولایت وجود ندارد و به گونه منظم این سیستم به پیش می رود.
در ولایت بلخ حدود 120 باب مراکز صحی که شامل شفاخانه های دولتی در شهرمزارشریف و ولسوالی های چهار ده گانه می باشد که حدود 800 نفر از کارمندان صحی که در بخش های مختلف کار می کنند، مدیریت شده و خدمات صحی ارائه می کند.
در ولایت بلخ مجموعآ حدود 625 باب مکتب وجود دارد که در آن بیش از 660 هزار شاگرد (حدود 50 درصد آنان را دختران تشکیل می دهند) مشغول آموزش هستند و برای آن از سوی 13 هزار معلم یعنی استاد آموزش داده می شود.
برخی از این مراکز تعلیمی و صحی در ساحات که تحت کنترول طالبان است، نیز وجود دارد اما با آنهم خدمات برای باشندگان و مردم ارائه می شود و مشکل جدی که مانع این خدمات شود در ولسوالی های ولایت بلخ و شهرمزارشریف نمی باشد.
گروه های فعال مسلح (طالبان، داعش، القاعده و غیره …) در ولایت بلخ کدام ها اند؟
در ولایت بلخ بیشتر طالبان حضور دارند و همواره رویدادهای امنیتی که صورت می گیرد مسوولیت آن را طالبان به عهده دارد و مقام های محلی امنیتی هم چنان همواره از طالبان حرف زده اند و سایر گروهای دیگر مانند داعش و القاعده حضور فعال ندارند.
اما در ولایت بلخ حضور افراد مسلح غیر مسوول یکی از چالش های جدی امنیتی است که این افراد گرچه در برابر دولت نمی جنگند اما از طرف جریان ها و احزاب سیاسی و شخصیت های قدرتمند حمایت می شوند و از مشکلات جدی امنیتی بحساب می آید.
رئیس جمهور غنی در دیدار با هيئت مذاکره کننده گان صلح تأکید ورزید که مذاکرات صلح میان دولت و طالبان باید در اسرع وقت آغاز شود.لویه جرگه مشورتی صلح در…
راه اندازی مسابقهی دووش برای دادخواهی و تحقق صلح/ اطفال در جوزجان: “جنگ باعث عقب ماندهگی درسی ما میشود”یک مسابقهی ورزشی میان اطفال زیر سن دوازده…
کابل: طالبان روز چهارشنبه در یک بیانیه ادعا نمودند که گزارشی دارند از پلانگذاری یک حمله موثق بر 400 زندانی باقی مانده آنها که از زندان پلچرخی آزاد می…
تیم محققین دیده بان صلح افغان یا (APW) در حال فعالیت بر روی گزارش شش ماهه در مورد کاهش خشونت یا (RiV) هستند و این گزارش قرار است در تاریخ 10 سپتمبر سال 2020 منتشر شود.
rivmonitoring
ما از اعلام راه اندازی وب سایت خود به زبان های انگلیسی، پشتو و دری خرسندیم.
برای بازدید از ویب سایت مان بهorband مراجعه نمایید
توییت دوم:
تیم ما در کابل و ولایات شما را به طور مرتب در مورد پیشرفت روند صلح افغانستان آگاه خواهد ساخت.